Raadsvergadering van 9 februari 1900: Weg van af de Regentesselaan (IJzeren brug) langs de woning van Mevrouw Holmberg en den Heer Hugenholtz tot het Wilhelminapark.

-Straatnaam verbonden met het Oranjehuis.


Alle panden in de Oranjelaan zijn huis voor huis gefotografeerd en indien mogelijk hebben we er een oude afbeelding naast gezet. Oude foto's en ansichten van het straatbeeld algemeen vindt u door te klikken op de afbeelding rechts.

 

Oranjelaan 1

Bouwjaar: 1937
Architect: J.A. Heuvelink
Status: Karakteristiek pand
Oude foto: Coll. Vereniging Oud Apeldoorn (VOA)

Deze villa op de hoek met de Regentesselaan is gebouwd in 1937 in opdracht van Johann Bernard Sandmann, directeur van winkel "De Duif" aan de Hoofdstraat 109. Hij woonde aan de Kerklaan 8a en heeft hier nooit gewoond.
De eerste bewoners die ik kon vinden was de advocaat Leendert Trouw en zijn vrouw Hilda Albertina Talens. Zij woonden hier vanaf juni 1939. In de jaren '50 kwam de luitenant-generaal J.H. Couzij.
De oude foto komt uit het archief van architectenbureau Heuvelink wat nu beheerd wordt door de Vereniging Oud Apeldoorn.
Van dit huis hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

Info@parkenbuurt.nl

Oranjelaan 3

Oud huisnummer: 1
Bouwjaar: 1924
Architect: J.G. en P.K. Mensink

Gebouwd in opdracht van mej. N. de Bruijn uit Bloemendaal.
Van dit huis hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

Info@parkenbuurt.nl

Oranjelaan 5

Oud huisnummer: 3
Bouwjaar: 1925
Architect/aannemer: J. van den Esschert

Gebouwd in opdracht van de ijzerhandelaar Gerrit In 't Hout. In 1926 liet hij er nog een schuur bij bouwen. Vanaf ca. 1958 woonde er A.C. Godee, ook ijzerhandelaar.
Van dit huis hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

Info@parkenbuurt.nl

Oranjelaan 7

Oud huisnummer: 5
Bouwjaar: 1924
Architect: Chr. ten Tuynte

Gebouwd in opdracht van een gepensioneerd hoofd ener school, Reinier Jacobus Johannes Hendrik Schreijner. Hij woonde hier met vrouw, zoon en twee dochters. Eén van de dochters was lerares aan de kweekschool en heeft hier nog lang gewoond.

Oranjelaan 9

Oude huisnummers: 1 - AA 212 - A 766 - A 345/8
"Vredeoord"
Voorheen: "Villa Hermina" en "Villa Jeaceka"
Bouwjaar: 1878
Architect: Theodoor Sanders
Status: Rijksmonument

In 1875 koopt de Amsterdamse civiel ingenieur Theodorus Sanders een stuk grond omsloten door de Regentesselaan, de Oranjelaan, de Mr. Van Hasseltlaan en de Jhr. mr. G.W. Molleruslaan. Hij schenkt in 1877, kort na het besluit tot bouw van de HBS, het Prins Hendrikplein aan de gemeente. Sanders was ook bekend als architect en was de leermeester van H.P. Berlage. Een van de huizen welke hij op zijn grond in Apeldoorn, waarschijnlijk naar eigen ontwerp, liet bouwen is de villa Oranjelaan 9.
Het interieur is zeer rijk gedetailleerd en voorzien van erg mooie stucplafonds en wandornamenten, waarschijnlijk afkomstig van het Atelier Silberling & zoon, toen gevestigd in Amsterdam.

De maker van deze site vindt het misschien wel de mooiste villa van Apeldoorn ;-)

-Extra foto's en meer lezen over de bewonersgeschiedenis, klik HIER

Oranjelaan 11

De gesloopte villa op de hoek met de Molleruslaan (op deze site te vinden als Molleruslaan 40) is ook genummerd geweest als Oranjelaan 11.

Oranjelaan 13

Oude huisnummers: 3 - AA 203/2
Bouwjaar: ca. 1906
Architect/aannemer: Niet bekend
Oude foto: T. Migchels (met dank aan Henk van de Waardt)

Op de plek waar nu fietsen gestald worden bij de KSG stond tot 1964 een huis. Op de plattegrond is het de woning rechts naast de rode markering.

De eerste bewoners waren de weduwe van A.J. Cornelissen, geboren als Johanna Hendrika de Boer, zij woonde hier met 5 zonen en een dochter. De dienstbode was Grietje Johanna Verweij. Vanaf 1907 was mej. E. de Leeuw inwonend.

Oranjelaan 2

Oude huisnummers: AA 211 - A 767 - A 345/7
Bouwjaar 1e villa: 1883
Architect/aannemer: Niet bekend
Gesloopt in: 1921

De oude villa was in 1883 gebouwd in opdracht van de in Pekalongang geboren gepensioneerd zee-officier jonkheer Nicolaas Anthony Holmberg de Beckfelt (1829-1886). De jonkheer was getrouwd met de in Soerabaja geboren Adriana Jacoba Helena Prins (1843-1923).
Wie de architect is geweest weten we nog niet. De villa werd in 1921 gesloopt.

-Extra info en foto, klik HIER

"Villa Helvetia"
Bouwjaar huidige villa: 1927
Architect: J.H. Klosters
Status: Gemeentelijk monument

Deze villa is gebouwd in 1927 naar een ontwerp van de architect J.H. Klosters. Opdrachtgever was Johannes Albertus Mensink; die ook een ontwerp had laten maken door de architect Prins. In 1950 verkocht Mensink de villa aan de chemiker, koopman en fabrikant Cornelis Jan Jansen, onder meer bekend door zijn Zwitsalfabriek. Sinds deze daar woonde had de villa de naam Helvetia en de villa is nog altijd in handen van de nazaten van de familie Jansen. Er waren toen plannen om daar meer villa"s te gaan bouwen, maar uiteindelijk is het bij deze gebleven.

-Extra foto's, klik HIER
Van dit dubbele woonhuis hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

Info@parkenbuurt.nl

Oranjelaan 10-12

Bouwjaar: 1931
Architect/aannemer: J. van Emst

Gebouwd in opdracht van de timmerman Abraham Jonker van de Frederikslaan 26.
Van dit huis hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

Info@parkenbuurt.nl

Oranjelaan 14

Bouwjaar: 1932
Architect/aannemer: J. van Emst

Gebouwd in opdracht van de timmerman Abraham Jonker van de Frederikslaan 26.

Oranjelaan 16-18

Oude huisnummers: Kastanjelaan 37 - AA 203 - ? - ?
Bouwjaar oude villa: 1887
Architect/aannemer: (zéér waarschijnlijk) F.W. Geurden
Oude foto: R.J.H. Haaksma

Bouwjaar huidige woningen: 1976
Architect: W.F. Hekhuysen

Deze woningen zijn gebouwd op de ondergrond van een huis dat daar in 1887 is gebouwd in opdracht van de koopman J.B. Hügenholtz, toen wonend in villa "De Hermitage" (Molleruslaan 38). De oude villa had als adres: Kastanjelaan 37.