Mariannalaan 29


Voorheen: "Villa Eben Ha zer" en "Villa Bennoda"
Bouwjaar: 1896
Architect/aannemer: J. van Essen
Status: Karakteristiek pand


De eerste bewoners kwamen op 25 juli 1896 vanuit Den Haag en was het gezin van de in Rotterdam geboren voormalig Assistent-Resident van Palembang, Jan Peelen (1852-1943). Jan was gehuwd met de in Den Haag geboren Johanna Elisabeth Charlotte Beijen (1862-1937) en ze hadden twee inwonende kinderen. Dochter, lda Peelen (1882-1965) was kunsthistorica en in 1918 de eerste vrouwelijke directrice van een rijksmuseum in Nederland (Delft). Nicht Henri tta Jacoba Scherius was inwonend. Nog geen jaar later, op 6 juli 1897 verhuisen ze weer naar Den Haag.

Op 2 november 1897 kwamen de in Amsterdam geboren Trijntje Meeter (1865-1940) en de eveneens in Amsterdam geboren Berendina Wilhelmina Johanna van der Linden (1858-1929). Zij waren pensionhoudsters en hebben hier tot ca. 1903 het pension Eben Ha zer gerund.

In 1903 kwamen de derde bewoners, het was Henri Eduard Benno Schmalhausen (1857-1906). Hij was Assistent-Resident van het Midden-Javaanse regentschap Poerbalingga. Daar was hij een kundig bestuurder en ontwikkelde een grote compassie voor de Javaanse bevolking. Zijn slechte gezondheid noopte hem naar Nederland terug te keren waar hij de laatste drie jaar van zijn leven in deze villa verbleef. Schmalhausen behoorde tot één van de eerste uitgesproken voorstanders van de "ethische politiek". In Apeldoorn begon hij aan een grote publicatie "Over Java en de Javanen" waarin hij een warm pleidooi hield om de opbrengsten van de lndische cultures aan te wenden voor de maatschappelijke ontwikkeling van de Javanen, met name op het gebied van volksonderwijs. Zijn reeds gereedgekomen beschouwingen werden in 1909 gebundeld en postuum gepubliceerd. Schmalhausen zou een neef van Karl Marx geweest zijn.

Oda Schmalhausen: Het huis werd in 1915 bewoond door de heer en mevrouw Smit, die vermoedelijk op de foto voor het huis staan. De villa heeft ook nog de naam "Bennoda" gehad, een samenvoeging van Benno en Oda, de namen van mijn overgrootmoeder en haar eerste echtgenoot (H.E.B. Schmalhausen).

Portretfoto en publicatie Henri Eduard Benno Schmalhausen. (Coll. Frederik Erens)

Villa's aan het voormalige Emmapark, de tweede villa van rechts is Mariannalaan 29.

De villa ten tijde van pension "Villa Eben Ha zer".

Villa Bennoda.