Op 7 juni 1875 koopt de architect Theodorus Sanders het stuk grond omsloten door de Middenlaan, (de huidige Regentesselaan) de Oranjelaan en de toenmalige Vijverlaan (nu de Jhr. mr. G.W. Molleruslaan) en de Mr. van Hasseltlaan.
Waarschijnlijk om de verkoop van bouwgrond weer wat aantrekkelijker te maken schenkt Sanders op 7 september 1877 een stuk grond gelegen tussen de Middenlaan en de Vijverlaan aan de Gemeente Apeldoorn, als voorwaarde is te lezen in die akte o.a:
Het geschonkene zal ten eeuwigen dage bestemd blijven tot publieken weg, zullende daarop niet anders dan gras, bloemen en laag bloemhout mogen gezaaid of gepoot worden.

Hier gaat het dan om het huidige Prins Hendrikplein, gelegen voor de te bouwen HBS dat bij besluit van de gemeenteraad van 11 juli 1890 zo genoemd is. In 1959 was hier nog een parkeerplaats gepland ten behoeve van de schouwburg, welke in het Oranjepark zou komen.

Willem Frederik Hendrik (1820-1879), prins der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau, derde zoon van koning Willem II der Nederlanden en Anna Paulowna.

In 1923 kwam een voorstel bij B&W met het idee om in Apeldoorn een Rosarium in te richten. De Directie Gemeentewerken stelde in de brief: de inwoners onzer plaats zullen door de bezichtiging van een dergelijk rosarium ongetwijfeld meer dan tot dusver den wensch voelen, eveneens zulke mooie rozen in hun tuin te hebben, terwijl voor de vele vreemdelingen, die Apeldoorn jaarlijks bezoeken, een goed aangelegd en onderhouden rosarium, zeer zeker een bizondere bekoring zal zijn.

Rond de dertig rozenkwekers werden aangeschreven om enige rozenstruikjes te leveren. De NV Koninklijke Kweekerij Moerheom vh: H.B. Ruijs uit Dedemsvaart wilde complete beplanting leveren, op voorwaarde dat de tuinarchitect Rens van Moerheim het ontwerp mocht maken en er een bord geplaatst mocht worden dat de beplanting in de tuin was geschonken door Moerheim. Een kleurenafbeelding van het ontwerp is hierbij te zien.


Alle panden aan het Prins Hendrikplein zijn huis voor huis gefotografeerd en indien mogelijk hebben we er een oude afbeelding naast gezet. Oude foto's en ansichten van het straatbeeld algemeen vindt u door te klikken op de afbeelding rechts.

Prins Hendrikplein 1

Oude huisnummers: AA 344 - A 751/2
Bouwjaar: 1899
Architect: C.W.A. de Groot
Status: Gemeentelijk monument
Oude ansicht: Coll. B. Meester

De eerste bewoners waren het gezin van de in Amsterdam geboren Maximiliaan Levert (1868-1932). Levert was directeur-boekhouding van de gemeentelijke gasfabriek aan de Stationsstraat en hij was gehuwd met de eveneens in Amsterdam geboren Cieka Noé (1868-1918) Ze hadden twee inwonende zonen die beide in Apeldoorn geboren waren; Maximiliaan (1897) en Louis (1899). Het huis was destijds genummerd aan de Regentesselaan.

De volgende bewoners waren het gezin van de in Amsterdam geboren gepensioneerde koopman, Hendrik van Marken (1860-1921). Zij kwamen vanuit Nederlands-Indi op 1 september 1903 hier wonen. Hendrik was gehuwd met de in Batavia geboren Aleida Geertrui Huisterkamp (1855-1924) en ze hadden twee inwonende dochters die beide in Batavia waren geboren; Johanna Helena Jacoba (1886) en Wilhelmina Johanna Hendrika (1896), hun roepnamen waren Annie en Willy. Op 26 oktober 1904 vertrok het gezin naar Den Haag.

De tegeltjes aan de gevel komen ook voor op de gevel van de Van Kinsbergenstraat 7.

Prins Hendrikplein 3-5

Oude huisnummers nr. 3: AA 345 - A 754 - A 345/c
Oude huisnummers nr. 5: AA 346 - A 753 - A 345/b
Bouwjaar: 1877
Architect/aannemer: Niet bekend (misschien C. Emming)
Status: Gemeentelijk monument
Oude foto: Coll. CODA

Prins Hendrikplein 7-9

Bouwjaar: 1877
Architect: (waarschijnlijk) Theodoor Sanders
Oude ansicht: Coll. B. Meester

In 1940 gaf de Apeldoornse Radio Centrale opdracht aan architect T.G. Slijkhuis om de oude villa te verbouwen naar deze dubbele woning.

Prins Hendrikplein 2

Oude huisnummers: AA 349 - A 769
Bouwjaar: 1892
Architect: H.F. Suijck
Oude foto's: Coll. W. Boomgaard

Bouwjaar huidig woonhuis: 1975
Architect: W.F. Hekhuysen

Gebouwd in opdracht van de in Wisch geboren ingenieur Hendrik Willem Huender (1850-1932). De architect was Henri Ferdinand Suijck en het is gebouwd door de timmerman W. Willemsen uit de Mariastraat voor fl. 9650,-
Hendrik Willem Huender was leraar aan de HBS en was getrouwd met de in Harderwijk geboren Immina Maria Thomsen (1853-1933), ze hadden drie kinderen.
Het huis was destijds nog genummerd aan de Middellaan (nu Regentesselaan). In ca. 1905 kreeg het pand het huidige adres, Prins Hendrikplein 2. Lees meer over de familie Huender, klik HIER

Ten tijde van onderstaande oude foto woonde hier de vrouwenarts, Nicolaas Hendrik Biegman. (geb. 18 maart 1900 te Fort de Kock, West-Sumatra) Hij woonde hier van 1932 tot 1940 met zijn vrouw Aukje de Boer en zoon Nicolaas Hendrik, inwonend was de dienstbode Christina Kleinleugenmors. Rond 1975 is de villa tegen de vlakte gegaan.

-Extra foto's, klik HIER




Van dit huis hebben we nog geen oude foto. Heeft u een foto of weet u iemand die er één zou kunnen hebben laat het ons weten.

info@parkenbuurt.nl

Prins Hendrikplein 4-6

Bouwjaar: 1934
Architect/aannemer: E. van der Ploeg

Dit dubbele woonhuis is gebouwd in opdracht van Willemina Maria Hendrika Margaretha Désirée (Minie) van Goens-Huender, in de tuin van haar ouderlijk huis.

Prins Hendrikplein 8

"Villa Pertjaja"
Bouwjaar: 1925
Architect: A.J. Jansen (Gorssel)
Oude foto: Coll. B. Meester

De opdrachtgever tot bouw van dit woonhuis was de assuradeur Jan Jansen, op dat moment nog wonende in Villa Sonnevanck te Gorssel. Daarvoor had hij in Djokjakarta, Java gezeten. Het huis is ontworpen door architect Albertus Johannes Jansen die veel in Gorssel en omgeving gebouwd heeft. O.a. ook het gemeentehuis in Gorssel komt van zijn tekentafel. De tekeningen dateren uit mei 1925.
Ze waren geen familie maar kenden elkaar zeer waarschijnlijk vanuit Gorssel.

-Extra document van de assuradeur Jan Jansen, klik HIER