Loolaan 5



Op de kadasterkaart van 1879 staan al alle bouwlocaties die men terug vindt, voordat de appartementen tussen de Sprengenweg en Orpheus worden gerealiseerd. In 1860 staan alleen 1 (en 3) en 7 aangegeven.

Adv. VVV-gids 1909

De eerste bewoner op nr. 5 is Hendrik Versteeg (geb. 8 juni 1832 te Renkum), hij is koperslager, komt uit Arnhem en is met Modderkolk gehuwd. Zij krijgen 4 kinderen, waarvan er drie op jeugdige leeftijd overlijden. Zijn vrouw overlijdt op 5 september 1867. Versteeg hertrouwd met J.C.E. Feun (geb. 20 oktober 1842 te Amsterdam). Wij vinden hen samenwonend met een klompenmakers gezin en de zadelmaker Oldenhof, naast de nu als bakkerij Vonk te herkennen winkel op de Hoofdstraat 144. Vandaar verhuist in omstreeks 1875 de familie naar de Loolaan 5. Evert (geb. 9 april 1860) wordt muziekleraar en verhuisd eind jaren '90 naar de Parkweg (Nu Professor Röntgenstraat).
De zoon Hendrik Christiaan (geb. 11 januari 1873) huwd met J. Jaspers en komt op 14 april 1893 uit Amsterdam en vestigt zich als rijwielhersteller.

Ook Carel Versteeg. (geb. 17 november 1874) wordt rijwielhersteller. Hij is gehuwd met G.G. van der Hamme (overl. 23 januari 1923) Omstreeks 1894 is de koperslager H. Versteeg hier niet meer woonachtig. In 1899 heeft hij een sigarenwinkel aan de Professor Röntgenstraat 19, waar ook zijn zoon E. Versteeg woont. De gebroeders C. en H.C. Versteeg afficheren zich als rijwiel- en machinefabrikanten. Zij hebben ook een rijwielmagazijn, handel in rijwielen en onderdelen. Zij hebben een reparatie afdeling en geven onderwijs in wielrijden. Daarnaast hebben zij ook automobielen, gasmotoren en houtcement. Voordien in 1897 worden al overjarige fietsmodellen met prijsreductie aangeboden.
In 1902 wonen beide firmanten elders, mogelijk, dat er een verbouwing plaats vond. Daarna woont C. Versteeg steeds op nr. 5b en de gebr. op 5.
In 1925 verhuist C. Versteeg naar de Paul Krugerstraat 14. H.C. heeft een woning bij de Sprengenweg, waar een werkplaats is en veel ijzeren tuinhekken worden vervaardigd, die bij veel Apeldoorners in gebruik zijn genomen. (Locatie net over het spoorlijntje t.o. het Juliana ziekenhuis en de school) Zij leveren aan het ziekenhuis aan de Spreng in 1904 een autoclaaf voor desinfectie van operatie benodigdheden. Doordat zij de opgewekte stroom van een generator opslaan in een vat met zwavelzuur (een soort accu) kunnen zij bij donker hun zaak verlichten. Op een foto van omstreeks 1920 als de tramrails (de tram rijdt nog tot ongeveer 1921) er nog liggen, is te zien dat er benzine is te verkrijgen.

Het drie verdiepingen tellende huis met plat dak wordt ook nog door anderen bewoond.

Na 1925 wonen er venduemeesters en is het een venduehuis.

Na 1945 komen er leden van de fam. Streng, verhuizers in wonen. De benedenverdieping dient als opslag en garage van de firma Streng, die hun bedrijf al jaren daarvoor hadden gevestigd op de Madurolaan/Sprengenweg. Op het huis staat de naam Streng duidelijk zichtbaar. Een van de broers Streng kwam om bij een tragisch ongeval op de Duitse autobaan, toen hij bij hulpverlening bij een auto ongeluk de autobaan overstak en werd aangereden.

Nadien is er nog een kapperszaak in gevestigd geweest van de kapper Bos. Een werkneemster nam de zaak over en noemde het "Anja". Bij de nieuwbouw werd door de gemeente Apeldoorn nog een stukje herinnering geëist. De façade van deze kapperszaak is nog te bewonderen en zijn er nu ook appartementen in gevestigd.


W. Wijk, juli 2009